Tuesday, November 24, 2009

Danish Text of Anna Bøg's Letters of March, 1933

Here is the Danish text for Anna Bøg's letters of March, 1933, which served as the basis for the post Conflicts Continuing, New Religion Proselytizing (March, 1933):

13.Marts: Lørdag Aften hang Skyerne atter tungt over os. Der sagdes, at 1000 Graa laa lige udenfor Byen. Flygtningene arriverede. Kanonerne blev stillet op, store Vagtstyrke i Gaderne. Det var saa nær paa hinanden, blot der kunde være et Par Maaneder imellem, saa vi kunde komme lidt til Ro. For en Stund var jeg urolig, men 2. Kong.6, 17 og følgende og Salme 34, 7 om og om igen, og en stille Bedestund lagde Hjertet til Hvile. Natten gik roligt. Jeg sov fra de faa Skud, der lød. Næste Morgen vaagnede jeg med saadan en sprudlende Glæde i min Sjæl, en Glæde fra Herren, der i Løbet af Søndagen, det tror jeg, fik Lov til at forplante sig til ængstende bange Hjerter, for jeg kunde slet ikke lade være at opmuntre alle de Kristne, der er saa fyldte af Rygter om Gidsler o.s.v. Den After blev der 2-3 Li herfra bundet mange Gidsler og bortført. Det bliver værre og værre, de bliver mere dristige, og her er slet ingen Love for Tiden. I Dag besøgte jeg en Familie, hvor Sønnen for nogle Dage siden blev taget. De bor nu her i Byen i et Par smaa Stuer, og saa skulde der komme 7 Vogne i Dag med andre Folk og deres mange Ting. Den gode Kone var ved at gaa ud af sit gode Skind. Hele Eftermiddagen var optaget med Besøgende. De kommer og vil have deres unge Piger herind. I Gaar sad en Kone her og græd. De ved ikke selv, hvad de skal gøre med deres egne Børn; hvordan skal jeg vide det. Maatte det passe "naar Nøden er størst, er Hjælpen nærmest" for det stakkels Folk.

De aner ikke hjemme, hvor slemt her i Virkeligheden er. Det er værre end nogen sinde før. Landboerne kan ikke holde det ud, selv helt fattige Hjem gaar Røverne til, slaar Folkene for at udpine de Skillinger, de har, saa her er stor Indrykning i Byen baade af rige og fattige. Maatte vi kunne finde ind til dem med Jesus. Røverne har bebudet, at næste Gang, de kommer til Siuyen, vil de ind paa Missionsstationen, for der er Penge. En Aften kom Stuemanden, gamle Leo [Liu] ind, da var det igen uroligt. Han sagde: "Jeg maa jo gemme mig; hvad skal jeg ellers gøre, naar de spørger mig, hvor du er?" Jeg svarede: "Der er ikke andet at gøre end at kalde paa mig", og at vi stolede ikke paa Mennesker, men naturligvis vil jeg helst, at de ikke kommer. Bed om det for us. Det er stadig de fædrelandskærlige, der piner Befolkingen. Stakkels, stakkels China. Snedker Leos har ikke haft særlige Ubehageligheder de sidste Gange. Husene er bleven sparet. Nogle nær ved gik det slemt ud over. Leo vokser i denne Tid, tror jeg; han underviser de unge Mænd om Aftenen. Hans Kone er sløj endnu, men hendes Ansigt straaler.

18. Marts havde vi Besøg af den kristne unge Fru Chao fra Shao Tzu Ho og hendes Mand. Alle de Unge i Hjemmet flytede i Gaar her til Byen og bor foreløbig ude i Nord-Byen hos nogle af Familien. De kunde ikke holde ud at blive in Hjemmet. Hver eneste Dag kom Soldater og forlangte Opvartning. De maatte ogsaa sy og lappe deres Tøj. Nu er de her i Byen, masede ind hos en Familie, men det bliver de ogsaa snart trætte af.

19. Marts. Det har været en travl Søndag. Vi stillede Kl .9 i Søndagskolen for at tage imod de mange Børn. Det var et dejligt Syn at se Kirken propfuld at Børn ved begge Sider. Saa mange har der endnu aldrig for været. Det er i denne Tid, der er saa mange Landboere flyttede ind til Byen. Kvindesiden havde 7 Klasser. Vi prøvede at have tomme Bænke mellem hver Klasse, men ogsaa disse blev fyldt. Hos Drengene var der lige saa mange. Saa efter at Børnene var ude, fyldtes Kirken med det samme af Voksne lige til sidste Bænk, og igen i Eftermiddag helt fuldt i den lille Sal. Det er som om de mange Hænder er udrakt efter Livets Brød. Herren arbejder i Hjerterne. Der sælges mange Salmebøger og Bibler i denne Tid her i Byen.

Sidste Nat var her megen Skydning. Det lød, som vore Fjender igen var kommen ind i Byen. Der er 10 Huller i Compound-Muren og 3-4 i den vestre Gavl. Alle de dejlige Træer ud mod Hospitaliet er nedsavede. Der lavet en ekstra Port med Pigstraad et lille Stykke udenfor Vestporten, og der er lavet et Hegn af store Grene rundt om hele Byen. Vi synes, det inviterer Røverne til at sætte en Tændstik til. Hver Aften er Gaderne oplyste, hvert Hjem maa sørge for en Lygte. Voldgravene udenom Byen bliver gjort dybere. De skal være saa dybe, at en Mand til Hest ikke kan komme over dem. Den gamle Mandarin Leo og Røverhøvedingen Teng Tieh Mei med deres Tropper er stadig i Virksomhed ude paa Landet akkurat som før.

20 Marts. I Gaar var vi optaget lige fra Morgen til Aften. Vi er for faa om Arbejdet i denne Tid. Tao Te hue -- en Sammenblanding af de 5 Hovedreligioner incl. Kristendommen, der indadtil ved Meditation og Stilhed søger Forbindelse med Guddommen, og udadtil virker ved socialt Arbejde og Barmhjertighedsarbejde -- gør en stort Arbejde ude i Byen. De holder Skole og gør Propaganda; mange slutter sig til dem. Skulde vi saa ikke meget mere arbejde? Om Gud vil, haaber vi at kunne tage en Del store Piger in hver Formiddag til Undervisning. Det er kedeligt at Skolen ikke kan tage dem. De har kun smaa Børn i Aar.

Sources:
Bøg-Madsen, Anna; Uddrag af private Breve fra Frk. Bøg Madsen," Dansk Missionsblad; Vol. 100, Nr. 17, April 26, 1933; pp. 245-248.
Bøg-Madsen, Anna; "Uddrag af private Breve fra Frk. Bøg Madsen," Dansk Missionsblad; Vol. 100, Nr. 18; May 3, 1933; pp. 266-267.

No comments: